Welke autoverzekeringen dekken wat?

Posted on June 23, 2015 in Algemeen by

Om een nieuwe of tweedehands auto te verzekeren kun je in grote lijnen uit 3 opties kiezen. Gerangschikt van ‘hoog’ naar ‘laag’ zijn het:

 • de Full Omnium verzekering
 • de Mini Omnium verzekering
 • de BA autoverzekering

Wat dekt een Full Omnium verzekering

ongevalMet een Full Omnium verzekering, ook wel als Volledige Omnium of Grote Omnium aangeduid, is het voertuig compleet gedekt. Wanneer jij de veroorzaker bent van een ongeval wordt naast de schade aangericht bij derden ook de schade aan je eigen auto door de verzekeraar vergoed. Indien de wagen niet hersteld kan worden krijg je van de maatschappij de vervangingswaarde uitgekeerd.

Behalve tegen schade in het verkeer is de auto ook verzekerd tegen schade die niet direct met het verkeer te maken heeft. In de polis van de Full Omnium verzekering zijn standaard een aantal aanvullende waarborgen opgenomen:

 • Waarborg brand; Dit dekt schade veroorzaakt door vuur, bliksem, ontploffing, zelfontbranding en kortsluiting zonder vlammen.
 • Waarborg diefstal; Dit dekt schade veroorzaakt vanwege diefstal en inbraak.
 • Waarborg vandalisme; Dit dekt schade veroorzaakt door vandalen.
 • Waarborg glasbreuk; Dit dekt glasbreukschade veroorzaakt door wegflitsende keitjes, steeninslag of inslag met andere voorwerpen.
 • Waarborg natuurkrachten; Dit dekt schade veroorzaakt door een hagelbui, overstroming, storm, bliksem, een vallende boom, een steen- of sneeuwlawine, een aardbeving of andere natuurkrachten.
 • Waarborg aanrijding met dieren; Dit dekt schade veroorzaakt door overstekend wild.
 • Wat dekt een Mini Omnium verzekering

Met een Mini Omnium verzekering, ook wel als Kleine Omnium aangeduid, ben je in het verkeer slechts gedekt tegen schade die je bij derden (andere weggebruikers) aanricht. Wanneer je in de fout gaat wordt de schade aan je eigen auto niet door de verzekeraar vergoed.

Buiten de directe invloed van het verkeer is de auto met een Mini Omnium verzekering wel gedekt tegen schade. De aanvullende waarborgen tegen brand, diefstal, vandalisme, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren zitten standaard in elke Mini Omnium verzekering.

Wat dekt een BA autoverzekering

Elke auto die in België de openbare weg opkomt moet minimaal van een BA autoverzekering voorzien zijn. Deze verzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid. Het betekent dat alle lichamelijke en materiële schade die je met het voertuig aanricht bij derden (andere weggebruikers) wordt vergoed door de verzekeraar. Schade aan je eigen auto valt niet onder de dekking van een BA autoverzekering.

Wat zijn aanvullende verzekeringen

Bovenop zowel een Full Omnium, Mini Omnium als BA autoverzekering kun je bepaalde aanvullende verzekeringen afsluiten, waarmee specifieke kosten gedekt worden. De meest gangbare zijn:

 • Bestuurdersverzekering; Deze voorziet dat bij schuld ook je eigen lichamelijk letsel vergoed wordt.
 • Rechtsbijstandsverzekering; Deze voorziet in de kosten voor juridische bijstand indien er een geschil mocht voortvloeien uit een verkeersongeval.
 • Wegbijstandverzekering (pechverhelping); Deze voorziet in assistentie door hulpdiensten bij een ongeval of autopech.
 • Verzekering vervangwagen; Deze voorziet in een gelijkwaardige vervangwagen wanneer de eigen auto als gevolg van een ongeval tijdelijk niet beschikbaar is.

Noot: Sommige verzekeringsmaatschappijen nemen een aantal aanvullende verzekeringen standaard op in de Full Omnium verzekering.

Please give us your valuable comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>