Wat moet je doen wanneer je slachtoffer bent van een vluchtmisdrijf?

Posted on July 10, 2015 in Algemeen by

Volgens statistieken van de politie toont het aantal vluchtmisdrijven in België de laatste jaren een stijgende trend. Het zijn er nu haast 200 per dag. Het gros van de geregistreerde gevallen betreft schade aan geparkeerde voertuigen, maar ook het aantal incidenten waarbij de veroorzaker van een verkeersongeval ervandoor gaat neemt toe. Wat te doen als het jou overkomt.

A. Je geparkeerde auto wordt door een ander voertuig beschadigd. De dader is spoorloos.

Om kans op schadevergoeding te maken is het absoluut noodzakelijk dat je aangifte doet bij de politie. Ook wanneer je auto met een Full Omnium verzekering gedekt is. Met het proces verbaal in handen kun je bij een Full Omnium dekking de schade claimen bij je eigen verzekeringsmaatschappij. In vrijwel alle gevallen zal deze het herstel van de auto vergoeden. Indien je slechts een BA autoverzekering of een Mini omnium verzekering hebt afgesloten valt aanrijdingsschade aan het eigen voertuig niet onder de polis. Als de dader niet achterhaald wordt zal je de reparatie dus zelf moeten bekostigen.

B. Je wordt in het verkeer aangereden en de tegenpartij rijdt meteen door.

Het is niet verplicht maar valt wel aan te raden om de politie ter plaatse te laten komen bij een dergelijk vluchtmisdrijf. De politie kan makkelijker omstanders ondervragen omtrent de gegevens van de dader. Indien deze wordt opgespoord zal diens verzekeraar de schade aan jouw auto vergoeden. Blijkt er geen verzekering te zijn dan is de veroorzaker persoonlijk verantwoordelijk voor het herstel.
Wordt de dader niet achterhaald dan komt jouw eigen verzekeraar in beeld, indien je een Full Omnium verzekering hebt. Heb je slechts een BA of Mini Omnium verzekering dan kun je de schade proberen te claimen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Het fonds vergoed echter slechts in gevallen waar er naast materiële schade ook sprake is van aanzienlijk persoonlijk letsel. De procedure is bovendien ietwat omslachtig en er gaat ook wat tijd overheen. De schade zal, indien de claim wordt toegewezen, pas worden vergoed wanneer de dader van het vluchtmisdrijf onvindbaar blijft.

C. Je wordt aangereden en de tegenpartij verlaat de plaats zonder overeenstemming met jou bereikt te hebben over de schadevergoeding.

Het is aangeraden om bij een aanrijding meteen het kenteken nummer van de tegenpartij op te nemen. Doe dit nog voordat je naar de zijkant stapt om de politie te bellen. De veroorzaker zal in de meeste gevallen dan wel opgespoord worden. Indien deze toch onvindbaar blijft (vanwege een vals nummerplaat) kun je met het politierapport in handen de schade claimen bij jouw eigen verzekeraar (Full Omnium verzekering) of het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (Mini Omnium of BA verzekering).

Please give us your valuable comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>